czwartek, 26 marca 2015

Sernik kawowy - bez pieczenia

Witam i bez zbędnego rozpisywania się zapraszam na pyszny serniczek, który przygotujecie w 20 minut :)


 Składniki:

  • 250 g serka mascarpone
  • 400 g serka homogenizowanego
  • 330 ml śmietany 30%
  • 2 łyżeczki cukru pudru
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 1/2 tabliczki czekolady
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • herbatniki

Tortownicę o średnicy 22 cm wykładamy herbatnikami. Rozpuszczamy 2 łyżeczki żelatyny w niewielkiej ilości wody. Kawę zalewamy odrobiną wrzątku i studzimy. Serek mascarpone mieszamy dokładnie z połową homogenizowanego, cukrem pudrem, ostudzoną kawą i żelatyną. Wykładamy na herbatniki, wyrównujemy. Rozpuszczamy pozostałą żelatynę. Śmietanę ubijamy i dodajemy do niej resztę serka homogenizowanego i żelatynę. Starannie mieszamy. Masę dzielimy na połowę. Do jednej części dodajemy rozpuszczoną czekoladę i wykładamy na warstwę kawową, wyrównujemy i wykładamy a nią pozostałą masę śmietanowo serową. Ja swój sernik udekorowałam posypką czekoladową. Przed podaniem należy schłodzić w lodówce co najmniej 2 godziny.

sernik czekoladowo kawowy 2 sernik czekoladowo kawowy 1 Smacznego ;)

12 komentarzy:

  1. Wyglada bosko:) Bede robic:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Hej :) Wygląda smakowicie :) Jakiego serka homogenizowanego używałaś? :) (danonki? danio? rolmlecz wanilinowy?)

    OdpowiedzUsuń
  3. Szczerze to nie pamiętam ale niewykluczone, że to był pilos lidlowy, bo często go używam w kuchni. Generalnie każdy będzie dobry ,ja przy wyborze kieruję się skladem przede wszystkim

    OdpowiedzUsuń
  4. Zamiast żelatyny można zastąpić czymś innym

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zamiennie stosuje się agar, ale ja osobiście nigdy nie próbowałam więc niestety nie pomogę w tej kwestii

      Usuń
  5. Odpowiedzi
    1. Ja używam z reguły gorzkiej, ale mleczna też się nada :)

      Usuń
  6. a żelatynę trzeba ostudzić czy ciepłą wlewać?

    OdpowiedzUsuń
  7. Nie mam pojecia co sie stalo ale ciasto w ogóle nie zastyglo, bylo calkowicie rzadkie mimo ze zrobilam wszystko tak jak bylo w opisie i z taki samymi proporcjami skladnikow :( a tak smakowicie wyglądało...:(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. może żelatyna została zbyt mocno podgrzana i straciła swoje właściwości?

      Usuń
  8. Wie Pani co, to mógł być ten błąd 😉 dziękuję 😉

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...