poniedziałek, 6 lipca 2015

Racuszki z jagodami

Truskawki się skończyły, ale na szczęście jest całe mnóstwo innych owoców. W mojej kuchni przyszła kolejka na jagody, oczywiście żeby, nie było że idziemy na łatwiznę zbieraliśmy je z Moim Mężczyzną własnoręcznie, oganiając się od komarów.
Pozycją obowiązkową gdy pojawią się jagody są pierogi i bułeczki, ale postanowiłam trochę poeksperymentować i przygotowałam zdrowe, drożdżowe placuszki, idealne na letnie śniadanie.



Składniki:

  • 1/2 szklanki mąki pszennej razowej
  • 2 jaja 
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/4 opakowania drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • jagody 

Drożdże rozpuszczamy w cukrze (wkładamy do kubeczka, zasypujemy cukrem i odstawiamy na chwilę, a one same się rozpuszczą). Po rozpuszczeniu mieszamy je z mlekiem, a następnie mąką i jajami. Na koniec wsypujemy jagody i całość ostrożnie mieszamy i odstawiamy na 20-30 minut do wyrośnięcia. Smażymy na rozgrzanej patelni z niewielką ilością oleju. Moje wyszły dość kwaśne, więc jeśli ktoś nie lubi kwaśnych smaków radzę dodać 2-3 łyżki cukru do ciasta.

Smacznego





7 komentarzy:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...