czwartek, 27 sierpnia 2015

Krucha pianka z jeżynami

 Witajcie

Kruche ciasta mają to do siebie, że zawsze się sprawdzają i smakują zarówno małym jak i dużym. Dlatego dziś mam dla Was kolejne trio idealne, kruche spód, delikatną słodką, budyniową piankę, a na wierzchu kwaskowate jeżyny, przypruszone ciastem kruchym. 



Ciasto kruche:

  • 2,5 szklanki mąki
  • 3 łyżki cukru
  • 5 żółtek
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 margaryna
Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto. 1/3 wkładamy do zamrażalnika, resztę rozwałkowujemy i wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.

Pianka:

  • 5 białek
  • 1 szklanka cukru
  • 1/2 szklanki oleju
  • 2 budynie śmietankowe
  • szczypta soli
  • ok 0,5 kg jeżyn lub malin

Białka ubijamy z solą, gdy piana będzie gęsta wsypujemy partiami cukier. Następnie delikatnie wmieszujemy budynie i olej. Piankę wykładamy na podpieczony spód. Rabarbar obieramy i kroimy w plastry, a następnie wykładamy je na piankę, a na wierzch ścieramy ciasto z zamrażalnika. Całość pieczemy przez ok 40 minut w 180 st. C





 


3 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...