czwartek, 29 października 2015

Mleczna kanapka z ryżem preparowanym w czekoladzie

Witajcie

Nie ma to jak robić sobie notatki z przepisem na małych karteczkach, które potem są wszędzie tylko nie tam gdzie potrzeba. Na szczęście ta z przepisem do ryżu w końcu się znalazła i dziś mogę się podzielić z Wami nową wersją mlecznej kanapki wzbogaconej warstwą ryżu preparowanego w czekoladzie, który swym smakiem przypomina znane mi z dzieciństwa szyszki.



Biszkopt:
  •  5 jajek
  • 3/4 szkl. cukru
  • 1/2 szkl. mąki
  • 4 łyżki kakao ciemnego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Oddzielamy białka od żółtek i ubijamy  z solą, a następnie wsypujemy partiami cukier i ubijamy do uzyskania gładkiej piany. Dodajemy żółtka i jeszcze chwilę miksujemy, a potem ostrożnie wsypujemy mąkę, proszek i kakao.  Biszkopt pieczemy ok 25 minut w 180 st. C i studzimy.

Masa mleczna:
  • ½ szklanki mleka 
  • ¾ szklanki cukru 
  • 2 szklanki "pełnego" mleka w proszku 
  • 1 kostka masła
Mleko zagotowujemy z cukrem i odstawiamy do przestudzenia. Masło ucieramy na puch i dodajemy do niego partiami przegotowane mleko i mleko w proszku.

Warstwa ryżowa:
  • 2 szklanki ryżu preparowanego
  • 1 margaryna
  • 1 szklanka cukru
  • 4 łyżki kakao
  • 4 łyżki mleka

Rozpuszczamy margarynę z cukrem, następnie dodajemy kakao i mleko. Mieszamy by składniki się połączyły i jeszcze chwilę gotujemy. Do gorącej masy wsypujemy ryż preparowany i całość po wymieszaniu odstawiamy do ostygnięcia.




5 komentarzy:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...