wtorek, 5 stycznia 2016

Makowiec z kremem wg. siostry Anastazji

Ostatnio wpadła mi w ręce "Wielka księga ciast Siostry Anastazji", jakoś nigdy wcześniej nie miałam styczności z jej przepisami ale po przeglądnięciu znalazłam kilka ciekawych inspiracji. Jedną z nich jest ciasto, które chcę Wam dziś zaprezentować. Dość pracochłonne ale bardzo efektownie się prezentuje i smakuje wybornie. Delikatne kruche placki, krem budyniowy a pomiędzy nim roladki makowe - poezja smaku. Na moim świątecznym stole zastąpiło ono makowiec. Smakowało wszystkim i zachwycało wyglądem. Jeśli będzie mieli trochę więcej czasu to polecam byście je koniecznie wypróbowali.



Ciasto:
  • 600g mąki,
  • 200g cukru
  • 1 łyżeczka sody,
  • 1 proszek do pieczenia (15g),
  • 100g masła,
  • 200ml letniego mleka,
  • 2 jajka,
  • szczypta soli,
 Z podanych składników zagniatamy ciasto kruche, a następnie chłodzimy je w lodówce przez co najmniej godzinę. Po wyjęciu dzielimy na 6 równych części. 2 z nich rozwałkowujemy na wielkość blaszki (moja ma 35,5 na 23,5 cm) i pieczemy w 180 st. na złoty kolor (ok 10 minut). Pozostałe 4 części rozwałkowujemy, smarujemy masą makową i zwijamy, a następnie układamy obok siebie w tej samej blaszce, w której piekliśmy poprzednie placki. Pieczemy ok 25 minut w 170 st. C.

Nadzienie makowe:
  • 1 szklanka maku,
  • 3 łyżki cukru,
  • 2 łyżki miodu,
  • 2 jajka,
  • olejek migdałowy
  • garść rodzynek i orzechów włoskich (można pominąć)
 Mak zalewamy wodą i gotujemy przez chwilę, a następnie odcedzamy na sitku i mielimy co najmniej dwukrotnie w maszynce do mięsa. Żółtka ucieramy z cukrem i miodem do białości, a następnie mieszamy z makiem. Białka ubijamy na sztywną pianę i również mieszamy z makiem. Na koniec dodajemy kilka kropel olejku i bakalie, ciasto z nimi lepiej smakuje ale trudno się rozsmarowuje masę makową na plackach. 

Krem budyniowy:
  • 2 szklanki mleka,
  • 2 łyżeczki cukru z wanilią,
  • ½ szklanki cukru,
  • 2 łyżki mąki pszennej,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 200 masła,
1 i 1/2 szklanki mleka zagotowujemy z cukrami. W pozostałym mleku mieszamy obie mąki.Wlewamy je na gotujące mleko i cały czas mieszając gotujemy chwilę do zgęstnienia. Budyń studzimy. Miękkie masło ucieramy na puch, a następnie dodajemy do niego po łyżce budyniu i ucieramy do momentu uzyskania gładkiej jednolitej masy.
Jeden z placków smarujemy częścią kremu, na krem układamy obok siebie rolady, rozsmarowujemy pozostałą ilość kremu i przykrywamy drugim plackiem. Polewamy polewą czekoladową.

Polewa:
  • 125 g masła,
  • 5 łyżek cukru,
  • 3 łyżki kakao,
  • 1 łyżka żelatyny,
  • 2 łyżki wody,
  • 4-5 łyżek śmietany 18%,
 Żelatynę zalewamy wodą i odstawiamy do napęcznienia. Margarynę, cukier i kakao podgrzewamy cały czas mieszając aż powstanie jednolita masa. Dodajemy żelatynę, mieszamy by się rozpuściła, a następnie studzimy. Do przestygniętej masy dodajemy śmietanę. Gotową polewę wylewamy na ciasto.







2 komentarze:

  1. uwielbiam ;pyszne ciasto ! zapraszam na niezwykle delikatny jabłecznik wg Anastazji ;pozdrawiam
    http://gotujenacodzien.blogspot.com/2016/01/kruche-ciasto-z-jabkami-i-bita.html

    OdpowiedzUsuń
  2. Pycha w tej wersji nie jadłam( robiłam z masą z sera gotowanego) ale musi być smaczne bo tak właśnie wygląda:)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...