środa, 4 maja 2016

Łabędzi puch

To ciasto stanowi idealną propozycję na wyjątkowe okazje - imieniny, urodziny, przyjęcia i wszelkie inne uroczystości. Jest leciutkie, delikatne i niezwykle eleganckie. Lekko kwaskowaty dżem porzeczkowy idealnie przełamuje słodycz kremu , którego bazę stanowią czerstwe kajzerki i wiórki kokosowe.
Przepis  znalazłam dawno temu na blogu Arabeska Waniliowa i bardzo mnie zaintrygowała masa z  niezbyt czerstwych bułek. Oczywiście musiałam wypróbować i powiem Wam, że ten niespotykany krem jest po prostu genialny. Przygotowywałam to ciasto już na kilka imprez i zawsze wszystkim smakowało wybornie dlatego polecam i Wam jeśli chcecie zaskoczyć swoich gości.



Biszkopt:
  • 5 jajek 
  • 1 szkl cukru 
  • 1 szkl mąki tortowej 
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej 
  • 1 łyżka gorącej wody 
  • 1 łyżka oleju 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę, nie przerywając ubijania dodajemy kolejno żółtka. Następnie wlewamy olej, wodę i obie mąki, całość dokładnie mieszamy, wykładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w 180 st. C ok 30 minut.
 
Masa:

  • 2 czerstwe bułki 
  • 3 szkl mleka 
  • 1/2 szkl cukru 
  • cukier waniliowy 
  • 10 dag wiórków kokosowych 
  • 1 kostka masła 
  • dżem z czarnej porzeczki 

Bułki zalewamy 2 szklankami zimnego mleka i odstawiamy żeby zmiękły, a następnie rodrabniamy je przy pomocy widelca lub łyżki. Pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem, dodajemy rozdrobnione bułki oraz wiórki kokosowe i gotujemy przez ok 5 minut. Odstawiamy do wystudzenia. Masło ucieramy na puch, a następnie dodajemy do niego po łyżce zimnej masy bułkowej. Biszkopt przekrawamy na pół. Smarujemy dżemem porzeczkowym, wykładamy 2/3 masy, przykrywamy drugą częścią biszkoptu, na którym rozsmarowujemy pozostałą masę i posypujemy posypką.

Posypka:


  • 1 łyżka masła 
  • 10 dag wiórków kokosowych 
  • 1/2 szkl cukru


Na patelni roztapiamy masło, dodajemy wiórki i cukier, mieszamy aż posypka nabierze złotego koloru i wykładamy na ciasto.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...