środa, 25 maja 2016

Puszyste ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką

 Na wszystkich blogach już królują truskawki, ale ja nie będę płacić 13 zł za kg (bo tyle kosztują u mnie na targu), jeszcze na głowę nie upadłam. I mimo, że uwielbiam truskawki to poczekam na te od mamy, albo na przyzwoitsze ceny :) a dziś zaproszę Was na puszyste drożdżowe ciasto z rabarbarem i kruszonką. Co tu dużo pisać - po prostu pyszna klasyka :)
Przepis podpatrzony u Żona na niby.



Ciasto:
  • ok 3 szklanek mąki pszennej
  • 2 jaja
  • 3/4 szklanki mleka
  • 25 g drożdży
  • 3 łyżki cukru
  • 3-4 łodygi rabarbaru
Drożdże zasypujemy cukrem, a gdy się rozpuszczą wlewamy ciepłe (nie gorące) mleko i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy mąkę i jaja i całość wyrabiamy. Jeśli ciasto klei się do rąk dodajemy jeszcze trochę mąki. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok godzinę.  Małą keksówkę wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy do niej ciasto, a na jego wierzchu układamy obrany i posiekany rabarbar.

Kruszonka:
  • 4 łyżki masła
  • 6 łyżek cukru
  • 7 łyżek mąki
Gdy ciasto sobie rośnie mieszamy ze sobą mąkę, masło i cukier, do moentu aż uzyskamy kruszonkę. Posypujemy nią ciasto,  wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopnie i pieczemy ok 35 minut. Smacznego


 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...